BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP

Compagnietheater, ShowMax Kleine Zaal, zaterdag 9 april, 17:50 – 19:50, €3. Koop uw kaartjes hier.

Een charismatische zeeslakkenvisser. Een dode zoon. Een tragisch liefdesverhaal. Drie verhaallijnen die samenkomen in één enkel thema: de vloek van de abalone. De abalone is een bedreigde zeeslak, die bekend staat als afrodisiacum en statussymbool in China, maar die vanwege zijn beschermde status akelige consequenties heeft voor de vissersgemeenschap van Hawston, een kustdorp bij Kaapstad, Zuid-Afrika.
‘Between the Devil and the Deep’ geeft een indringende beeld van een gemeenschap die bekneld raakt tussen hun traditionele levenswijze en een corrupt en bruut overheidsapparaat.

In het water van de Atlantische Oceaan zwemt een haai en deinen zeeplanten met de stroming mee. Ineens glijdt een duikbril voorbij en wordt de rust van de stille onderwaterwereld verstoord. Met een mes snijdt de indringer vakkundig een grote, kleurrijke schelp uit de rotsen. De zeeslak wordt meegenomen, de schelp zakt eenzaam terug naar de bodem van de oceaan. Dat Zuid-Afrika de vangst van deze bedreigde diersoort heeft teruggedraaid, is alleen maar positief. Maar de gevolgen voor de vissersgemeenschap in Hawston blijken desastreus (bron: Filmtotaal).

Documentaire
Regisseur: Heinrich Dahms
Producer: Michèle Aimé
Camera: Johan Bosgraaf
1h 33m