Nicholas Hlobo 12 februari t/m 15 mei 2016: Museum Beelden aan Zee te Den Haag

Nicholas Hlobo. Imilonji Yembali (Melodies of History) – 12 februari t/m 15 mei 2016

In Museum Beelden aan Zee te Den Haag vindt de eerste solotentoonstelling van Nicholas Hlobo in Nederland plaats, na tentoonstellingen in Tate Modern in Londen en het Museum of Contemporary Art in Oslo. De installaties van Nicholas Hlobo (Kaapstad, 1975) zijn rijk aan kleuren, stoffen en borduursels. Ze doen denken aan de kleurrijke kleding van Afrikaanse vrouwen. Maar bij nadere beschouwing ontvouwt zich de tweede laag die refereert aan het gruwelijke en gewelddadige verleden van het Zuid-Afrika van de apartheid en post-apartheid. Een verleden waar voor een zwarte homoseksuele kunstenaar niet aan te ontkomen valt. De geboortegrond van Hlobo is onlosmakelijk verbonden met zijn drang om de geschiedenis en cultuur van zijn land via zijn werk wereldkundig te maken. Hlobo is afkomstig uit de traditionele Xhosa gemeenschap in de Oost-Kaap, zoals ook Nelson Mandela, Steve Biko en Desmond Tutu. Meer info vind je op de website van Beelden aan Zee. http://beeldenaanzee.nl/nicholas-hlobo-african-tales/

Imtyibilizi-xa-yomile-dress-500x330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *