ANIMATION FILM

Filmverse, Fopspeen Moving PicturesDiek Grobler & ATKV: Nita Cronjé

De ATKV heeft in samenwerking met Fopspeen Films, een produktie gemaakt genaamd Filmverse. Het is een project van een reeks korte animatiefilms die door een selectie van 12 Afrikaanse gedichten geinspireerd zijn.

Klassieke gedichten, maar ook werken van contemporaire dichters, worden gebruikt om een “visuele bloemlezing” samen te stellen waarin een dialoog plaats vindt tussen woord en beeld. Elke animatiefilm wordt vergezeld van een eigen geluidsband waarop het gedicht voorgelezen wordt. Het eindprodukt is een DVD van bijna 30 minuten, met de twaalf animatiefilms, die als afzonderlijke producies vertoond worden. De DVD-vertoning wordt vergezeld van een tentoonstelling van posters van elk van de twaalf animatiefilms.

Artistieke regisseur: Diek Grobler

Voor de ATKV: Nita Cronjé Die eerste Filmverse,een reeks animatiefilms op basis van Afrikaanse gedichten, is in 2014/2015 uitgebracht en heeft zelfs een paar nominaties ontvangen, onder meer voor beste visuele kunst – aanbieding bij de kykNET Fiëstas en de KKNK Kanna-toekenningen.

De animatiefilms worden vervaardigt door de ATKV in samenwerking met Fopspeen Moving Pictures en een tweede reeks van Filmverse wordt gepland voor 2016.