DE OUDSTE WOESTIJN EN DE JONGSTE TAAL

ZA 9 april 2016, 11:00 – 11:50, Kleine Zaal

De Oudste Woestijn en de Jongste Taal (Lezing)

Spreker: Dr. Danie Langner (Besturende Directeur FAK)

Welke inzichten heeft de oudste woestijn ter wereld te bieden als het gaat om de overleving van het Afrikaans, een van de jongste wereldtalen? Deze vraag wordt beantwoord is samenhang met de door de FAK geproduceerde en op kykNETuitgezonden documentaire Namibië – ’n Plek om dop te hou. (Met vertoning van videofragmenten.)

Afrikaans is nog altijd de lingua franca van de meeste Namibiërs. Afrikaans is ook de moedertaal van de Rehoboth Basters, Afrikaners, sommige Kaapse Afrikaanssprekendes die zich in Namibië hebben gevestigd en de Damara- en Nama-groepen. Toen Namibië in 1990 onafhankijk werd en Engels de status kreeg van de enige officiële taal, raakte het Afrikaans gemarginaliseerd en belandde letterlijk in de (Namibische) woestijn. Maar een woestijn vormt niet alleen een bedreiging. Wie er door heen reist en goed oplet, krijgt oog voor het kleurpalet van de zandduinen, de luchtspiegelingen aan de horizon en de delicaatheid van het leven. Zelfs op de droogste en dorste plekken leven nog altijd tientallen dieren- en plantensoorten.

Vandaag de dag lijkt het alsof het Afrikaans in Namibië er beter voorstaat dan ooit. Wat is het geheim van dat succes? Wat heeft de oudste woestijn ter wereld te bieden aan het Afrikaans bij zijn strijd te overleven? Reis mee en zoek het antwoord.

Dr Danie Langner is directeur van de Federatie van Afrikaanse Kultuurverenigingen en voorzitter van Die Voortrekkers (de grootste Afrikaanse jeugdbeweging in Zuid-Afrika en Namibië.)