GESPREKKEN/DEBAT

Tijd: 13:20 – 14:10 ZA, 9 april

Plaats: Zuilenzaal

Deelnemers: Nicol Stassen (Protea Boekhuis) / Joost Nijsen (Uitgeverij Podium)

Gespreksleider: Ingrid Glorie

  • Lesbische vrouwen en geweld (Gesprek): Samen met andere deelnemers gaat Bettina Wyngaard in gesprek naar aanleiding van haar drie romans die stuk voor stuk ingaan op bepaalde vormen van geweld. De eerste, Troos vir die Gebrokenes, bekroond met de Jan Rabie/Rapportprijs 2010 voor vernieuwend werk in het Afrikaans, gaat over gezinsgeweld en verkrachting binnen het huwelik. Haar tweede roman Vuilspel richt zich op geweld tegen lesbische vrouwen, vooral binnen de townships, waar men lesbiennes als een bedreiging ziet. Haar derde boek, Slaafs heeft mensenhandel als onderwerp.

Tijd: 14:30 – 15:30 ZA, 9 april

Plaats: Zuilenzaal

Deelnemers: Bettina Wyngaard / Bart Luirink / Lindsay Louis – Zuid-Afrikaans Ambassade

Voorlezers: Bettina Wyngaard

Gespreksleider: Kees Neefjes

  • Afrikaans onder vuur (Gesprek): Het Afrikaans ligt de laatste tijd onder vuur. Zo protesteerden studenten onlangs massaal tegen onderwijs in het Afrikaans. De discussie wordt geleid door Eep Francken.

Tijd: 17:50 – 18:50 ZA, 9 april

Plaats: Zuilenzaal

Deelnemers: Bettina Wyngaard /  Anne-Marie Beukes / Harry Wels / Michael le Cordeur

Gespreksleider: Eep Francken

  • Gezichten van een taal’: Gesprek over meertaligheid: Het Afrikaans is één van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. Wat is de positie van het Afrikaans te midden van al die andere talen? Over wiens Afrikaans hebben we het dan? Welke veranderingen zijn er zichtbaar? En welke overeenkomsten en verschillen vallen er te ontdekken tussen Zuid-Afrika als meertalige samenleving en de taalsituatie in de Lage Landen? Als opmaat zal prof. dr. Anne-Marie Beukes, voorzitter van de Afrikaanse Taalraad, een keynote lezing houden over taalecologie. Daarna zullen de Zuid-Afrikaanse artiesten én taalactivisten Jack Parow en Hemelbesem in gesprek gaan met de Nederlandse taalkundige en Spinozaprijswinnaar prof. dr. Pieter Muysken  en vertegenwoordigers van meertalige gemeenschappen uit Nederland en België. Kom luisteren, praat mee en word deel van deze bijzondere ontmoeting!

Tijd: 13:00 – 14:30 ZO, 10 april

Plaats: Zuilenzaal

Deelnemers: Prof. Dr. Anne-Marie Beukes, Voorsitter van die Afrikaanse Taalraad. Jack Parow, Hemelbesem, Prof. dr. Pieter Muysken- Nederlandse taalkundige en Spinozapryswenner.

Aanbieder: Drongo Festival, Maandblad Zuid-AfrikaStemmen van Afrika en ZAM. Platform voor Afrikaanse vernieuwing. Gesponsord door: Nederlandse Taalunie

  • Lost in Translation, of niet? (Gesprek / Voorlezing): Afrikaans en Nederlands zijn als talen na aan elkaar verwant. Maakt dat vertalen gemakkelijker of juist niet? De beste Nederlandse vertalers van Afrikaanse literatuur praten over hun vak. Daarna lezen Afrikaanse schrijvers en hun Nederlandse vertalers voor, in de originele versie én in de vertaling.

Tijd: 14:40 – 15:40 ZO, 10 april

Plaats: Zijde Zaal

Robert Dorsman  / Martine Vosmaer / Rob van der Veer / Titia Palthe / Ingrid Glorie

Voorlesers: Antjie Krog & Robert Dorsman/ Tom Lanoye &  Afrikaanse vertaler /  Ingrid Winterbach & Nederlandse vertaler

Gespreksleider: Peter Bergsma

  • Hoe schrijf je je moeder van je af (of bij je in)? (Gesprek / Lezing): Het is niet gemakkelijk om over je moeder te schrijven. Zij  is lijfelijk deel van jou, zit in je DNA. Tom Lanoye schrijft over zijn moeder in Sprakeloos en gaat met Jaap Goedegebuure hierover in gesprek en draagt voor.

Tijd: 16:00 – 16:50 ZO, 10 april

Plaats: Zuilenzaal

Deelnemer: Tom Lanoye

Gespreksleider: Jaap Goedegebuure