LEZING

De Afrikaanse taal en Afrikaanse taalkwesties staan centraal bij de lezingen en debatten. Dit programma vindt plaats in de zijde zaal van het Compagnietheater en bestaat uit lezingen en debatten. De geschiedenis en ontwikkeling van de Afrikaanse taal geven genoeg stof voor discussie. Er zijn al heel wat boeken en artikelen over geschreven en nog steeds valt het niet mee om antwoord te geven op vragen als: ‘Gezichten van een taal een Gesprek over meertaligheid’, ‘Wat is de huidige positie en de toekomst van de Afrikaanse taal?’, ‘Wie zijn de sprekers van het Afrikaans eigenlijk?’, ‘Wat is de verhouding tussen het oude “standaard-Afrikaans”, het Kaaps en andere varianten van deze taal?’, ‘Wat zijn de kansen voor het Afrikaans in een land waarin de overheid een duidelijke voorkeur lijkt te hebben voor één taal, het Engels?’ Deze vraagstukken zullen bij de lezingen en debatten uitgebreid aan bod komen.

    1. MANDELA SE LIEFDE VIR AFRIKAANS: Van Taal van die Onderdrukker tot Taal van Versoening. (Lesing)
    2. GOEDE HOOP, RIJKSMUSEUM 2017: In Maart 2017 open die tentoonstelling ‘Goede Hoop’ in die Rijksmuseum, Amsterdam. (Praatjie)
    3. DIE OUDSTE WOESTYN EN DIE JONGSTE TAAL: Watter leidrade bied die oudste woestyn in die wêreld vir Afrikaans se oorlewing as een van die jongste tale in die wêreld? (Lesing)